websikehealthcheck

Követeléskezelés, fizetési meghagyás

Követeléskezelés

A legtöbb esetben a fizetési meghagyásos eljárást megelőzi egy ügyvédi felszólító levél, amely célszerű, mivel a a tartozások egyrésze megfizetésre kerül már egy ügyvédi felszólítást követően is.  A leggyorsabb követeléskezelő eljárás a fizetési meghagyás, közjegyzői hatáskörbe tartozó eljárás. Ha a követelés összege a hárommillió forintot nem haladja meg, pénz fizetésére irányul és lejárt, akkor a követelés érvényesítését kizárólag fizetési meghagyásos eljárás megindításával lehetséges megkezdeni.

A Fizetési meghagyás – FMH – díja a járulékok nélkül számított pénzkövetelés – díjalap – 3%-a, ami minimum 5.000 forint, de maximum 300.000 forint. Ez az eljárás nem csak kevésbé időigényes mint a bírósági per, de sokkal olcsóbb.

Az adós részére a közjegyző küldi meg papír alapon a FMH kérelmet, amire 15 napja van reagálni az adósnak. Ha az adós nem reagál, akkor a fizetési meghagyás jogerőssé válik és végrehajtási eljárás kezdeményezhető. Ha az adós ellentmondással él, úgy az eljárás perré alakul. Ezt követően a felperesnek 15 napja van a részletes keresetlevél becsatolására.

 

Végrehajtási eljárás

Közokiratba foglalt követelés érvényesítése esetén azonnal megkezdhető a végrehajtási eljárás. Magánokiratba foglalt követelés érvényesítése esetén a végrehajtási eljárás megindításához szükséges jogerős fizetési meghagyás, vagy jogerős ítélet.

A végrehajtás elrendelése díjköteles. A végrehajtást kérő a kérelem előterjesztésekor köteles megfizetni a végrehajtás díját, aminek mértéke a végrehajtandó követelés -díjalap 1%-a, minimum 5.000 forint, de maximum 150.000 forint. A végrehajtási eljárás során a végrehajtás kérőnek kell megelőlegezni a végrehajtónál az eljárás során felmerülő további eljárási költségeket.

 

Keresse bizalommal Irodánkat a követeléskezelési tevékenységünk célja Megbízóink eredményes gazdálkodásának biztosítása, kintlévőségeik és adósságállományuk csökkentése, valamint lehetőség szerint annak megszüntetése!

Konkrét ügy vállalásának feltételeivel kapcsolatos részletes tájékoztatás érdekében pedig kérem, hogy forduljon az Irodához bizalommal az alábbi űrlap segítségével!

Az Ügyvédi Iroda honlapjának megtekintését követően remélem Önt is Ügyfeleink között köszönthetem majd, és hozzájárulhatok vállalkozásának sikeréhez, vagy esetleges adójogi vitájának hatékony lezárásához.

Írjon nekünk üzenetet!